Orașul. #5
● Știați că…?
În Muzeul Astra din Sibiu (cel mai mare muzeu în aer liber din sud-estul Europei), puteți experimenta o vizită virtuală a gospodăriilor de odinioară? Cu ochelarii de realitate virtuală puteți intra în lumea satului românesc, făcând cunoștință de îndeaproape cu gospodăria de boștinar din Sebeșul de jos și cu staulul și gospodăria de oier din Rășinari, toate trei aflate și fizic, reconstruite, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Am scris mai multe pe www.CeMerita.ro.
● La ce trebuie să te uiți atunci când îți amenajezi locuința: lumina
Lumina este foarte puțin băgată în seamă atunci când cineva își amenajează locuința chiar dacă, din punctul meu de vedere, este un element extrem de important pentru a crea atmosfera dorită.
Căutăm tot felul de corpuri de iluminat care să ne impresioneze ca aspect dar atunci când le montăm ne dăm seama că plafoniera emană o culoare, banda led o alta, iar lampadarul nu se potrivește cu niciuna dintre primele două.
Pentru a alege corpurile de iluminat potrivite pentru fiecare încăpere, iată câteva informații pe care trebuie să le cunoști înaintea oricărui research:
Puterea luminii: un bec normal incandescent, așa cum îl știm noi, are aproximativ 1360-1500 lm (lumeni). Lumenul măsoară cantitatea de lumină emisă pe secundă și, de când cu toții ne uităm la consum, suntem nevoiți să facem comparații pentru a ne da seama dacă puterea unui bec este suficientă pentru spațiul nostru. Dacă becul incandescent de 100w are 1500 lm, iar becul incandescent de 60w are 710-780 lm, trebuie să știm să alegem înlocuitorul economic sau led urmărind aceste valori.
Pentru un living, recomand o putere totală peste 2000 lumeni, într-o magazie poate scădea și la 700-900 lumeni, iar pentru citit ocazional (lumina deasupra noptierei) lumina poate să scadă la 400-600 lumeni.
Temperatura/ culoarea luminii este reprezentată de numărul de kelvini ce de cele mai multe ori este trecut pe cutia cu care se vine becul. Astfel, lumina caldă are sub 3000k și se folosește în special în dormitor și eventual living, lumina neutră are 4000k și se folosește în bucătărie și băi, iar lumina rece are peste 5500k și se folosește în spațiile de lucru și birouri. Detalii
Protecția la apă este și ea vitală în amenajarea unei locuințe și este reprezentată de literele IP (ce reprezintă abrevierea din engleză ingress protection - protecție). Trebuie să știți foarte clar că pentru a amplasa spoturi deasupra zonei de duș, de exemplu, trebuie să vă asigurați că aveți IP44 la corpul de iluminat. Asta înseamnă că este protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine cu diametru de 1 mm și împotriva stropirii apei din toate direcțiile. În restul spațiilor, un IP20 este suficient. Mai multe detalii aici.
Mai multe informații cu privire la cum folosim lumina într-o locuință, am scris pe www.designarhitectura.ro
● Cartierul Arhitecților - rușinea arhitecților
Dacă te întrebi de ce un fiasco urbanistic poartă numele de Cartierul Arhitecților, nu, nu este o ironie fină a Primăriei Cisnădie la adresa arhitecților (pentru că de Cisnădie aparțin majoritatea terenurilor de aici) ci pur și simplu cineva a avut ideea ca toate străzile să poarte nume de arhitecți. De asta și denumirea de Cartierul Arhitecților.
OAR Sibiu-Vâlcea a avut interesanta idee de a strânge la un loc toate informațiile cu privire la arhitecții ce au dat numele străzilor din cartier, descriind realizările lor, aici: www.identitate-archi.ro
Ultima săptămână a venit cu trei schimbări esențiale pentru îmbunătățirea locuirii în acest cartier-dormitor:
Pentru prima oară în Cartierul Arhitecților, un dezvoltator a cedat un teren pentru educație - 4.000 mp (2% din suprafața propusă spre dezvoltare de către investitor) și tot pentru prima oară, Primăria Cisnădie a achiziționat teren pentru o viitoarea grădiniță/ școală. Detalii.
Sfârșitul coșmarului: Calea Cisnadiei e aproape de final, iar traficul a scăpat de blocaje (video și foto pe Sibiu100%)
Municipiul Sibiu și localitățile Șelimbăr, Cisnădie, Poplaca, Sadu, Cristian, Șura Mică, Ocna Sibiului, Șura Mare și Roșia vor vota în ședințele de consilii locale să înființeze împreună Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu și, deci, înființarea unor trasee de autobuz care să lege cele 9 localități. Detalii.
Până mai ieri, interesul autorităților pentru tot ce înseamnă îmbunătățirea condițiilor de locuire ale cetățenilor din Cartierul Arhitecților a fost practic zero.
Investițiile în Cartierul Arhitecților.
Primarul din Cisnădie nu a cerut nici măcar transferul străzilor în domeniul public astfel încât să nu fie nevoit să le asfalteze și să pună iluminat stradal, pe când dinspre Primăria Sibiu s-au transmis doar semnale că nu trebuie să asociem cartierul cu orașul Sibiu, deși 100% dintre toți cei mutați aici lucrează în Sibiu și pentru asta au venit în cartier.
Deși foarte așteptată, nici lărgirea drumului județean nu mulțumește întru totul dorințele locuitorilor: sensurile giratorii nou construite nu au fost prevăzute în așa fel încât să deservească zona principală de blocuri a cartierului (detalii) iar stațiile de autobuz sunt la distanțe foarte mari (detalii).
În proiectul de modernizare a drumului județean erau prevăzute (conform studiului de trafic) ca stațiile de autobuz să fie construite la distanțe izocrone, la 300 de m. una față de cealaltă. În realitate, au fost realizate doar 2 perechi de stații de autobuz, cu distanțe foarte mari între ele, ajungând chiar ca între stațiile din Sibiu și prima stație din Cartierul Arhitecților să fie 1,3 km. Pe distanța de 3,1 km a drumul județean modernizat, nu există stații pentru zona de blocuri a cartierului (locuită de 50% dintre cetățenii de aici), nici pentru intrările în Cimitir sau pentru noul centrul comercial Kaufland (pentru care Ordinul Arhitecților a emis aici o opinie profesională ce nu a fost băgată în seamă de către Primăria Sibiu).
Mai mult, cei peste 10.000 de locuitori nu au un drum amenajat paralel cu cel județean, astfel încât să se poată deplasa în cartier fără să fie nevoiți să aglomereze DJ 106C. Practic, există un singur drum în tot cartierul: Calea Cisnădiei.
Blocuri în loc de case
Dar asta nu este nici pe departe cea mai mare problemă a cartierului. Așa cum spuneam în Orașul #4, atunci când s-au făcut planurile cu care s-a reușit introducerea câmpului în intravilan, astfel încât să poată fi construite aici locuințe, în toată zona de la ieșirea din Sibiu (în dreptul cimitirului) trebuiau construite doar case cu parter și un singur etaj. Aici ar fi trebuit să fie acum locuințe parter + 2 etaje doar în jurul clădirii de învățământ ce ar fi trebuit să aibă 8 clase de școală generală și 4 grupe de grădiniță + un parc de 0,6 hectare dar și a “grădinii publice” de peste 2 hectare unde trebuia să apară terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii, bilbiotecă, cinematograf… (vezi aici și aici PUZ-ul aprobat în 2006).
Acum, în toată această zonă sunt construite blocuri cu patru niveluri supraterane. Nicio școală. Fără parc.
Mama proiectează, fiica autorizează, fiul nu controlează
Pentru a înțelege de ce s-a ajuns aici, este grăitor cazul în care mama proiectează aparent peste lege, fiica aprobă din postul de arhitect șef, iar fiul se face că nu vede, deși este inspector la Inspectoratul de Stat în Construcții și ar trebui să se auto-sesizeze în caz de nereguli sau măcar să răspundă la sesizările cetățenilor.
Este vorba despre blocurile de pe strada Duiliu Marcu ce însumează un număr de 68 de apartamente și au fost proiectate și autorizate ca fiind locuințe colective mici. O glumă proastă, desigur. Culmea ironiei, arh. Ispas Luminița (cea care a proiectat blocurile), este exact cea care a realizat PUZ-ul ce îi interzicea să proiecteze aceste blocuri între case individuale. Planul Urbanistic al localității Cisnădie arată și că unul dintre cele două blocuri deja construite, a fost ridicat pe un teren ce era destinat pentru spații verzi.
Arh. Cristian Ioana Vanda demisionează din funcția de arhitect sef al Cisnădiei, la doar 3 zile de la demararea unui proces început de vecini, ce are ca scop tocmai ilegalitatea acestor blocuri. Culmea, aceasta este fiica arh. Ispas Luminița, cea care a proiectat blocurile în cauză (detalii). Prefectura a deschis și ea un proces împotriva Primăriei Cisnădie.
Nu după mult timp, demisionează din funcția de inspector la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC Sibiu) și arh. Ispas Tudor (fiul arh. Ispas Luminița). După demisia acestuia, ISC Sibiu a găsit și el nereguli la autorizațiile de construcție emise pentru aceste blocuri.
Comisia de Disciplină a Ordinului Arhitecților din România a fost sesizată și ea, cercetarea cazului fiind amânată de mai multe în ultimul an. În funcție de gravitatea faptei, Comisia poate cere chiar și suspendarea dreptului de semnătură și a calității de membru OAR a arh. Ispas.
Așa cum spuneam mai sus, cazul este deja în atenția judecătorilor, la fel ca multe altele din Cartierul Arhitecților. Doar în zonă mai sunt deschise cel puțin două procese pentru anularea unor autorizații de construcție (din păcate, pentru clădiri deja construite și vândute): locuințele înșiruite de pe aceeași stradă și un bloc de pe str. N. Porumbescu. De asemenea, pe str. N. Porumbescu, vecinii au reușit să oprească de la avizare un PUZ derogatoriu pentru o parcelă în vederea edificării unui bloc al cărui proiect a fost întocmit cu nerespectarea cerințelor din avizul de oportunitate.
Frumos pe Calea Cisnădiei, așa-i?
● Scurte
Culoarea anului 2022 anunțată de Pantone este „Very Peri” (detalii), cea mai caldă nuanță de albastru. Ce înseamnă și cum a fost aleasă au scris cei de la Urban.ro, aici.
Expo: „Fading Borders”, proiectul României de la Bienala de Arhitectură de la Veneția, poate fi vizitat la București până în 13 februarie, în clădirea Tandem. Eu am vizitat expoziția, în vară, chiar la Veneția, și pot să îți spun că merită văzută și trăită. Despre cum locuiesc românii în alte țări și cum este influențată arhitectura de către migranți. Detalii
Impactul Covid-19 asupra locuințelor noastre - ce s-a schimbat și ce căutăm după pandemie? Un articol scurt - aici. Dacă ești interesat(ă) de modul în care COVID-19 a influențat arhitectura, poți viziona prezentările (vezi aici) de pe site-ul conferinței VELUX Build for Life. Evenimentul organizat de Velux a avut loc între 15 și 17 noiembrie, iar experți de renume internațional au vorbit despre impactul virusului asupra spațiului locuit, design, importanța durabilității și tot ceea ce a modelat arhitectura în 2021.
Interesant: Sediul Apple din Cupertino, California (vezi aici cum arată), deține recordul mondial pentru cele mai mari panouri curbate din sticlă utilizate până în prezent pe vreo clădire, în lume. Peste 3.000 de foi de sticlă înfășoară designul asemănător unei nave spațiale, făcând din această clădire una dintre cele mai interesante structuri vitrate de pe planetă (detalii tehnice, aici).
În plus, Apple se laudă că această clădire, de 2,8 milioane de metri pătrați, este cea mai ecologică construcție din lume.
● Unde în Sibiu?
Răspunsul ghicitorii de săptămâna trecută (de aici): str. Cetății nr. 4