
Discover more from Orașul.
Orașul. #17
● Știați că…?
Pentru orice firmă amplasată pe fațada unei clădiri, proprietarul/ chiriașul trebuie să obțină în prealabil o autorizație de construcție. Procesul este următorul:
Se obține de la Primărie Certificatul de Urbanism de informare prin care ți se spune ce ai voie să faci, care este Regulamentul de urbanism din zonă și ce avize trebuie să obți pentru a putea monta firma pe fațadă. Recomand ca acest pas să fie făcut consultând în prealabil un arhitect;
Arhitectul pregătește proiectul de arhitectură ce conține desene cu fațada clădirii (situația existentă și situația propusă) și detalii de execuție a firmei (dimensiuni, culori, materiale solosite, sistem de prindere ș.a.). Împreună cu Memoriul de arhitectură, reprezintă dosarul pe baza căruia Primăria acordă autorizația de construcție;
Arhitectul pregătește dosarele pentru obținerea avizelor necesare (în general se cer avize de la Agenția pentru Protecția Mediului, Electrica și Romtelecom). Acestea, împreună cu avizul OCPI obținut de către topometrist, cu acordul vecinilor / asociației de proprietari și cu proiectul de arhitectură, se adaugă dosarului ce trebuie depus apoi la Primărie;
Dacă se află în zonă protejată ori clădirea este monument istoric, Direcția de Cultură poartă responsabilitatea avizării firmei propuse, înainte ca dosarul să ajungă la Primărie.
După obținerea Autorizației de Construcție și amplasarea firmei pe fațadă, nu uita că trebuie să o înscri la Direcția Fiscală a Primăriei și să plătești anual taxa de publicitate.
Toate acestea pot dura între 65 de zile și 5 luni.
● De ce e Sibiul frumos: firmele pe fațadă
Deși eram conștient de faptul că un centru istoric are nevoie să pună în evidență minunile arhitecturale, nicidecum brandul unor magazine ce poposesc în aceste clădiri pline de istorie, mi-am dat seama de importanța acestui lucru doar atunci când am simțit mirarea celor din jurul meu la faptul că Vodafone nu are firma pe fațadă roșie ori Orange portocalie.
“Nu a durat mult pană să observăm în Sibiu prezența unui fenomen inițial greu de acceptat pentru noi. Ne-am uitat împrejur și am remarcat o mulțime de branduri șterse, logo-uri parcă dezbrăcate, vitrine goale în ciuda conținutului… Nimic nu semăna cu ce știam de acasă. În schimb, se simțea ubicuitatea și atotputernicia unui alt brand… brandul Sibiu”. spunea mirată Adelina† cu zece ani în urmă, în articolul scris imediat după ce am făcut turul orașului
Probabil că mulți privesc fața unui oraș atunci când îl vizitează fără ca însă să știe de ce îi place sau de ce nu îi place. Și sunt sigur că dacă nu îți dădeai seama de lucrul ăsta până acum, la următoarea vizită la Roma sau la Paris vei observa unicitatea locului cu alți ochi, știind faptul că acest lucru se datorează și faptului că firmele lasă loc privirii spre fațadele clădirilor în care își duc veacul, fără a insista să își pună în valoarea propriul brand.
Sibiul (de bine, de rău) a avut o strategie constantă după anul de glorie 2007, aceea de a nu permite amplasarea de firme luminoase stridente pe fațadele clădirilor istorice. Au existat și există scăpări, evident, dar faptul că din când în când se fac controale și se readuc clădirile la o imagine acceptabilă din punctul ăsta de vedere, contează mult pentru a păstra Sibiul în topul destinațiilor turistice din România.
Îți dai seama de lucrul ăsta doar atunci când cineva îți atrage atenția, așa cum fac eu acum printr-o imagine comparativă 2019-2022 cu aceeași clădire:
Momentul Summitului UE din mai 2019 a curățat efectiv străzile Sibiului de tot felul de construcții parazitare și firme pe fațade amplasate ilegal. Semn că există variante de a “convinge” administratorii firmelor că imaginea orașului este cea importantă… asta dacă Poliția Locală ar vrea să-și facă treaba fără menajamente, dacă Direcția de Cultură nu ar mai accepta compromisuri și dacă Primăria Sibiu s-ar impune mai hotărât.
În perioada 2013-2015 am făcut parte din Comisia consultativă a Monumentelor Istorice din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu și am asistat la o schimbare de abordare a Primăriei Sibiu, fiind supărată pe faptul că nu se poate ține sub control explozia de firme noi, colorate și luminoase, apărute prin Centrul Istoric. Nu e un lucru cunoscut de către noi, cei ce ne plimbăm în weekend pe corso pentru a ne scălda în căldura soarelui, dar lupta celor responsabili este constantă și aprigă în fața presiunilor politice și financiare din partea celor ce vor să fie mai vizibili “pe centru”.
Astfel că Primăria a decis autorizarea firmelor pe fațadă pe o perioadă scurtă de timp (2-3 ani), proprietarii fiind nevoiți să treacă prin tot procesul de reautorizare o dată la câțiva ani, dacă firmele lor nu respectă întru totul cerințele estetice stipulate prin Regulamentul de publicitate și Regulamentul de urbanism.
● Ce spun Regulamentul de Publicitate și Regulamentul de Urbanism?
În primul rând, trebuie știut faptul că în Centrul Istoric publicitatea este interzisă. Conform Regulamentului local de publicitate, votat prin Hotărârea nr. 278/2013 (îl găsești aici), art. 20 spune că în zona de publicitate restrânsă sunt interzise mijloacele de publicitate, cu excepția:
firmei ca element al fondului de comerț, pentru societățile comerciale autorizate să funcționeze în spațiile proprietate publică/ privată din zona delimitată;
totemurilor proprietatea municipiului Sibiu;
publicitatea temporară și steagurile publicitare pe catargele existente.
Ca aspect, reclamele trebuie să respecte compoziția fațadei pe care va fi amplasată și a elementelor de decor ale acesteia, să fie de dimensiuni mici și să nu fie în culori stridente. De asemenea, în Centrul Istoric sunt interzise casetele luminoase, fiind acceptate doar literele volumetrice aplicate pe fațadă, fără a avea un placaj suport.
● Wall of Shame
Sunt prezente chiar pe pietonala Nicolae Bălcescu câteva firme pe fațadă ce nu înțeleg cum și-au putut lua autorizația de construcție deoarece nu respectă în nici un fel regulamentele.
Cea mai recentă luare de atitudine împotriva unei firme pe fațadă neconforme a fost din partea celor de la Turnul Sfatului ce au sancționat public noul restaurant Spartan deschis la sfârșitul anului 2020 în Piața Mare din Sibiu.

Deschiderea unui fast-food din rețeaua Spartan în chiar zona zero a centrului istoric al Sibiului este precedată de o ”românească”: autorizația pentru amplasarea siglei de la intrare a fost obținută pentru un model care, în final, nu a mai fost respectat. Prin urmare, în Piața Mare a Sibiului a apărut o siglă iluminată din interior, cu neoane și culori stridente, încălcând normele de protecție a patrimoniului istoric din centrul orașului.
Articolul îl poți citi aici: Un fast-food încalcă regulile din Piața Mare înainte de a fi deschis: ”s-a dispus demontarea în maxim 24 de ore”
Întreaga poveste este cusută cu ață albă deoarece avizul de la DJC se eliberează doar pe baza unui proiect de arhitectură care în mod normal ar trebui să specifice foarte clar dimensiunile, materialele și culorile folosite pentru construcția firmei pe fațadă. Iar cu acest aviz, Primăria eliberează autorizația de construcție care, la fel, trebuie să conțină planșe de arhitectură în care să se prezinte poziția și dimensiunea reclamei cât și materialele din care sunt realizate.
În urma unei interpelări ce am transmis-o atunci, reprezentanții Spartan mi-au răspuns că “acesta este brandul nostru, nu putem să îl schimbăm”.
● Branduri ce au respect față de oraș
Deși cei de la Spartan au schimbat între timp firma cu una mai mică, a rămas în continuare singura din Piața Mare ce este colorată. Vodafone, Orange, Starbucks, BCR, Banca Transilvania și alte branduri mult mai cunoscute folosesc firme monocrome, ce nu intervin în aspectul general al fațadei.
La fel ca și alte branduri ce și-au adaptat manualul de identitate vizuală la cerintele orașelor cu centre istorice.
Reclamele pictate direct pe fațadele clădirilor sunt, din păcate, pe cale de dispariție, iar cele vechi sunt ori acoperite de alte straturi de vopsea ori, pur și simplu, decapate odată cu reabilitarea clădirilor. Gogoșeria Veche este una dintre firmele ce folosește acest mod de a-și face reclamă.
● Reclame ce fac deja parte din istoria sibiană
Sunt câteva firme amplasate pe fațadele clădirilor ce trebuie să rămână acolo cât timp mai stau clădirile în picioare. Cu cele mai multe dintre ele suntem deja învățați și probabil că nu le mai observăm dar vă asigur că turiștii nu doar că le pozează dar le și admiră.
Nu de mult, încă se mai realizau firme în consolă din fier forjat. La Sibiu chiar am avut unii dintre cei mai buni fierari ce lucrau sub îndrumarea arhitectului Mircea Țibuleac, actualul președinte al Uniunii Arhitecților din România, filiala Sibiu (o colecție interesantă de astfel de firme vezi pe siteul Axis Group).
Una dintre cele mai frumoase firme contemporane, în consolă, mi se pare că a fost cea de la Baia Populară. Din păcate, a dispărut anul trecut de pe fațada clădirii, în urma recentelor reabilitări realizate de către Primărie. La fel a dispărut zilele astea și cea de la Trei Stejari, deși mi-ar fi plăcut să le salvăm și să le păstrăm în arhiva Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu.
La fel am căutat în trecut să recuperăm unele dintre firmele recunoscute în Sibiu dar vestea că cele mai multe au fost primite în inventarul Muzeului de Istorie îmi dă speranțe că vor face parte cândva dintr-o colecție expusă public.
Din păcate, acum firmele în consolă sunt reprezentate doar printr-o casetă luminoasă mică, simplă, pe care este desenat logo-ul companiilor.
● Recomand.
Dacă tot am făcut o plimbare pe Nicolae Bălcescu, am poposit și în noul magazin JUNE, la numărul 1, imediat de cum întri pe pietonală dinspre Piața Mare.
Este șocantă transformarea spațiului dintr-un magazin de tipul ”3 la 10 lei" într-unul amenajat cu bun gust, plin cu produse de designer.
Nu am găsit prea multe decorațiuni de casă dar sunt multe căni, cești și farfurii super-interesante, pălării, bijuterii, mici produse cosmetice și altele de genul ăsta. Îți trebuie cel puțin jumătate de oră pentru a descoperi toate produsele din magazin dar merită făcută o vizită. Sau două 😄
● Scurte
Clipul celor de la New Concept Living ar fi fost funny dacă nu era adevărat:
Din păcate, toate știrile din presă de săptămâna asta au fost cu falimente și scumpiri. Sorry că nu am vești mai bune:
Proiectele imobiliare din Sibiu puse pe pauză din cauza exploziei prețurilor și a războiului din Ucraina. Cauza nu este doar una, ci un cumul de factori ar putea obliga dezvoltatorii să nu se mai avânte în proiecte noi, ci să le termine pe cele acum începute. Iar apoi, să aștepte. Să aștepte stabilizarea prețului la materialele de construcții sau chiar scăderea lor, rezolvare situației din Ucraina și revenirea cererii la cotele de acum câteva luni. Detalii
Angajații și patronii din Construcții sunt cu un picior în groapă: întregul sector e in colaps, spun reprezentanții Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC). Detalii
“Astăzi suntem într-o situaţie fără precedent: dacă vorbim despre septembrie 2021 – februarie 2022, creşterile în medie ale preţurilor materialelor de construcţii sunt între 60-80%." a atras atenția vicepreşedintele FPSC, Irinel Gheorghe. El a mai adăugat faptul că autorităţile ar trebui să interzică exporturile de materiale de construcţii. Detalii
„Dacă vrem să modernizăm țara, avem nevoie de măsuri concrete pentru a sprijini domeniul construcțiilor. În contextul în care au crescut prețurile la energie, carburanți și la materialele de construcție – o serie de lucrări contractate deja, în special cu statul român, vor fi stopate”, spune Constantin Șovăială. Detalii
ANAF va verifica tranzacțiile imobiliare. Notarii au obligația, potrivit unei prevederi recent introduse în Codul Fiscal, să declare semestrial autorității fiscale teritoriale toate tranzacțiile de proprietăți imobiliare, chiar și pe cele sub pragul impozabil de 450.000 de lei. Detalii
● Unde în Sibiu?
Răspunsul ghicitorii de săptămâna trecută (de aici): str. Tipografilor nr. 8
Este vorba de un articol scris în cadrul campaniei Prin Sibiul Meu / #mySibiu inițiată de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu prin care aduceam la Sibiu bloggeri, vloggeri și jurnaliști online pentru a promova orașul pe plan național și internațional.