● Știați că…?
Un studiu recent arată că 7 din 10 români se ocupă singuri de diferite activități de reparații și amenajări interioare în casă. Ei se informează în general online, urmărind clipuri de pe YouTube (45%) sau site-urile magazinelor de bricolaj (40%) - Link
Dar vorbim de reparații curente. Atunci când intervine un șantier mai mare cred că majoritatea oamenilor au învățat că este mai ieftin să angajeze pe cineva care face asta zi de zi, un om care să devină manager de șantier. În felul ăsta, ei nu doar că nu mai au stres dar economisesc și bani deoarece evită lucrări inutile.
● Salvăm căsnicii
3 din 5 cupluri se ceartă și unii chiar se despart din cauza stresului provocat de lucrările de amenajare din casă. Doar cine nu a trecut niciodată printr-un șantier nu știe cât de dificil este să nu te complaci spre sfârșit cu lucrări nu tocmai mulțumitoare. Oamenii pur și simplu ajung la un punct în care își spun “las-o așa, nu mai contează, doar să terminăm odată șantierul ăsta“.
Am vorbit zilele trecute cu Ioana Andrievici tocmai despre asta: cum negociază cuplurile și cum comunic eu cu cuplurile atunci când preiau un proiect de design interior. Ioana este expert și trainer în tehnici de negociere și îi explicam faptul că în fiecare cuplu există un dominator și un dominat și nu va exista niciodată liniște atunci când dominatorul nu primește ceea ce își dorește. Dar și dominatul trebuie să își primească partea lui de decizie.
Dacă persoana dominată din cuplu va decide cum va fi amenajat biroul ori livingul (în cazul bărbaților) sau baia ori bucătăria (în cazul femeilor), este suficient pentru a avea liniște în cuplu, chiar dacă restul casei va fi decisă în totalitate de cealaltă persoană. Niciodată nu va exista o decizie 50-50%, de obicei neogociez ca amenajarea să fie gândită în felul următor: 70% din spații le decide dominatorul, 30% decide dominatul.
Acesta este secretul prin care salvăm căsnicii. La propriu.
● Brand general sau personal brand în design interior?
Am mai făcut paralela asta și continui să o fac: atunci când cineva caută un designer de interior, caută semnătura designerului pe care îl angajează, exact la fel cum și o pictură este cumpărată pentru semnătura artistului. De aici siguranța mea că brandul personal al unui arhitect ori designer de interior este foarte important, iar imaginea lui, valorile pe care le are și lucrările finalizate sunt cartea de vizită care va atrage clienți.
Doar că… anul acesta am decis să încep etapa de dezvoltare a biroului de arhitectură pe care îl conduc și să creez o firmă care să înglobeze toate serviciile de care are cineva nevoie într-o amenajare.
Design interior + management de șantier + achiziții = love
Cele mai potrivite proiecte pentru noi sunt cele așa-zise “la cheie”, în care preluăm managementul întreg al unui proiect - de la faza de design interior, până la coordonarea echipelor de meșteri, preluarea achizițiilor și, mai nou, realizarea “in house” a mobilierului la comandă.
Dacă am trăi într-o lume ideală, așa s-ar întâmpla: stabilim bugetul împreună cu beneficiarii, după care începem faza de proiectare. Primim acordul pe designul interior cu toate detaliile posibile și imposibile, după care începem faza de achiziții. De care ne ocupăm tot noi direct sau prin parteneri. Comandăm materialele de finisaj, parchetul, gresia, faianța, obiectele sanitare, corpurile de iluminat, canapele, pat, covoare și tot ce este nevoie. Noi plasăm comenzile, beneficiarii trebuie doar să le plătească, în rest nu își bat capul cu nimic.
Iar de aici, un client perfect așteaptă doar cheile de la spațiul pe care îl amenajăm. Aducem noi electricieni, instalatori, constructori și ce alți profesioniști mai avem nevoie pe șantier. Practic, chiar vreau să ne trimitem clienții în vacanță ca să preluăm noi tot stresul șantierului în timp ce ei se relaxează pe o plajă exotică, cu un cocktail în mână.
Am nevoie de un feedback de la tine
Pentru a-mi răspunde la întrebarea de mai sus, am organizat săptămâna trecută un focus-group cu o mână de oameni, lideri în domeniile lor de activitate - proprietari de restaurante și hoteluri, administratori de apartamente în regim hotelier, dezvoltatori imobiliari, antreprenori din domenii diferite dar și câteva cupluri aflate la început de drum, care sunt în targetul nostru de potențiali clienți.
După o oră de discuții și brainstorming, în care am prezentat strategia pe care ne dorim să o urmăm, ne-am dat seama că oscilăm între a păstra ideea de brand personal al fiecărui designer din firmă sau a creea un brand general care să devină cunoscut pentru toate activitățile noastre. Iar pentru a lua o decizie, am nevoie și de ajutorul tău 😁
● Unde mă văd peste 5 ani?
Ceva mai multe despre dezvoltarea firmei, despre colegi și parteneri, despre modul de organizare pe modelul caselor de avocatură americane (cu asociați, junior partner, senior partner și managing partner) și despre antreprenoriat în domeniul arhitecturii și a designului de interior, am discutat cu Daniel Ilea într-un podcast filmat chiar într-un spațiu gândit și amenajat de mine pentru Ambasada Americii: American Corner aflat la etajul 5 al Bibliotecii Județene Astra.
● Scurte
6 stații de tren transformate în hoteluri spectaculoase: de la camere de hotel de lux în vagoane de tren la construcții istorice de acum 150 de ani și platourile de filmare ale serialului „The Office”. Architectural Digest a realizat un top 6 cu gări reamenajate și transformate în hoteluri. Link
Design Award & Competition, unul dintre cele mai mari și mai cunoscute concursuri de design din lume, și-a anunțat câștigătorii de la ediția 2022-2023. Vezi rezultatele
De ce trebuie să cunoaștem și să înțelegem tehnicile de construire și finisare și de ce este important să lucrăm cu specialiști? Două case surori, după renovare una s-a schimbat radical ca imagine, și deși a încercat să imite estetica veche, renovarea este total nepotrivită ca textură, forme, culori. Detalii la Pro Patrimonio.
"oscilăm între a păstra ideea de brand personal al fiecărui designer din firmă sau a creea un brand general care să devină cunoscut pentru toate activitățile noastre "
Q: Care e intrebarea concreta ptr. client...?
=> e.g., vezi The Cathedral and the Bazaar for +/-
a) Un conglomerat de branduri heterogene, dar disponibile all from the same ONE point of sale?
vs.
b) un brand omogen, coerent, predictibil in metode & rezultate?
Eu as alege (b) in renovare/constructie, desi armonizarea costa efort si sacrificii personale.
mircea
Vecinul meu din apartamentul de dedesubt, pensionar, s-a apucat de renovat tot apartamentul (4 camere, 2 bai, bucatarie) anul trecut in iunie. Fara mester, ca "toti sunt hoti, prosti, lenesi etc." si ca se descurca el, ca e indemanatic, are timp. Acum doua zile inca mai dadea niste gauri, aprilie a fost ultima luna cu activitate mai intensa, anul trecut il apuca aproape zilnic 10-11 seara muncind la renovare. Ma mir ca nevasta-sa nu i-a dat cu ceva in cap.