● Știați că…?
"Am aplicat la acest concurs ca un om perfid (“cheeky monkey”). Acesta este un moment istoric, fotografia câștigătoare este prima imagine generată de Inteligența Artificială care a câștigat un prestigios premiu internațional de fotografie. Competițiile profesioniste nu sunt pregătite pentru filtrarea imaginilor generate de Inteligența Artificială" așa și-a început discursul, luna trecută, fotograful care a câștigat concursul internațional de fotografie Sony World Photography Awards și care a refuzat până la urmă premiul. Nimeni, dar nimeni, nici cei mai buni profesioniști din domeniu sau juriul nu și-a dat seama de faptul că fotografia era de fapt una fake, generată de AI. Detalii citești aici.
● AI vs. humans
Lucrez în domeniul arhitecturii de aproape 20 de ani și sunt convins că trăim cea mai interesantă perioadă posibilă. Arhitectura, designul interior și (ce vorbesc eu aici!) întreaga lume se schimbă sub ochii noștri.
Nici o lună nu a trecut de când am început să vorbesc în presă despre Inteligența Artificială în arhitectură, iar de atunci muuulte s-au schimbat. Totul se transformă cu o atât de mare rapiditate de nu ne putem imagina cum va arăta munca noastră peste 3, 6 sau 12 luni.
Spuneam în publicația Turnul Sfatului că vrem, nu vrem să recunoaștem, AI-ul poate să ne fie de mare ajutor în munca noastră, până și pe partea de creație. Dar nu trebuie să ne temem de asta. Chris Do, denumit vocea designerilor din lumea business, spunea de curând faptul că AI-ul nu va înlocui artiștii și designerii, ci va înlocui arta plictisitoare. Făcuse chiar el un test în crearea unor afișe și și-a dat seama că experiențele anterioare, educația și logica îi limitează creativitatea. Pe când AI-ul nu are această teamă de ridicol și poate aduce noi perspective pe care noi, oamenii, le-am uitat de mult. Întreg interviul îl poți citi aici.
👆 La postul de televiziune B1 TV am vorbit despre AI vs. oameni
● Am început primul proiect asistat de Inteligența Artificială
Te provoc să îți imaginezi cum ar arăta un proiect de design interior realizat de programele de Inteligență Artificială. Nu este greu să selectezi 30-40-50 de poze frumoase de pe Pinterest, cu interioare drăguțe, apoi să pui la treabă un robot să genereze un proiect de design interior care să respecte dorințele tale vizuale.
Calculam zecile de ore pe care le consumăm în biroul nostru pentru a “finisa”, la fiecare proiect, planșele de arhitectură și am descoperit faptul că un desenator își petrece mai mult de 20% din timp pentru a introduce cote pe planuri. Iar acest lucru poate acum fi făcut foarte ușor de către un robot. Și face asta în câteva minute, nu în 30 de ore. Ori aranjarea planurilor în pagină, scrierea legendelor, desenarea fațadelor și alte multe astfel de munci sunt deja preluate de către programe cu inteligență arificială.
În urmă cu două săptămâni am început primul proiect de design interior asistat de AI. Pe vremea aia, i-am cerut să ne ofere idei de amenajare a unui spațiu public, în speranța că ne poate ajuta să decidem linia pe care să mergem în amenajarea lui. Nu ne-a fost de foarte mare ajutor dar, trebuie să recunosc, ne-a dat unele perspective pe care noi nu le gândisem înainte. Astfel că am ajuns să ne adaptăm proiectul urmărind și imaginile generate de către Inteligența Artificială.
● Resurse AI
De atunci, însă (și vorbim de doar două săptămâni scurse din acel moment!), am descoperit faptul că AI-ul poate prelua mult mai multe sarcini din biroul nostru:
AI-ul realizează propuneri de planuri de arhitectură. Trebuie să îi spui doar dimensiunile exterioare ale clădirii, fațadele pe care vrei să ai ferestre și unde ar trebui să fie intrarea. Apoi îți generează, în doar câteva secunde, oricâte variante de planuri vrei. Pe urmă, tot AI-ul îți generează proiectul 3D al clădirii, pe baza planurile gândite de el.
👉 Exemple de site-uri bazate pe AI care îți crează planuri de arhitectură: PlanFinder, Finch 3D.AI generează randări 3D de prezentare. Și asta într-un timp mult mai scurt decât am face-o noi, oamenii, și de cele mai multe ori imaginile arată mult mai reale.
👉 Exemplu de site bazat pe AI care îți realizează randări 3D: Veras fot Sketchup. Sau site-uri care îți generează imagini realistice pe baza unui text: MidJurney, Dall-e, Stable Diffusion.AI poate transforma foarte rapid o poză a unei încăperi într-una amenajată complet. Dacă încăperea este goală, AI-ul o poate mobila în diverse moduri în funcție de destinația pe care o alegi tu (living, bucătărie, baie, dormitor ș.a.) și stilul amenajării (modern, vintage, industrial ș.a.).
👉 Exemplu de site ce îți amenajează spațiile: RoomGPT.AI-ul poate preia planurile de arhitectură pe baza cărora realizează toată documentația necesară, de la detalii de execuție până la cantități de materiale.
👉 Exemplu de site bazat pe AI care îți generează documentația de arhitectură: Swapp.
● Riscurile AI
În lumina celor spuse mai sus, este foarte important ca toții arhitecții și designerii de interior să fie sinceri cu clienții lor astfel încât să se știe cât aport a avut arhitectul în rezultatul final și cât de multă influență a avut AI-ul. La fel ca în domeniul artei, unde cumperi un tablou pentru semnătura artistului, și la un birou de arhitectură apelezi pentru implicarea directă a arhitectului.
Un birou de arhitectură din Canada a concurat împotriva Inteligenței Artificiale pentru realizarea unui proiect a unei clădiri noi. Cei trei arhitecți au încercat să realizeze cât mai bine planul, fațadele și imaginile de prezentare, dar rezultatul AI-ului a fost preferat în urma unui vot public. Bineînțeles, AI-ul a avut erori importante, “gândind” unele spații ineficiente. Dar, oricum, nu e ca și cum robotul are parafă de arhitect cu ajutorul căreia să poată obține o autorizație de construcție.
Astfel că, rolul nostru în acest moment este să înțelegem AI-ul ca o unealtă pe care o putem folosi în special pentru eficientizarea muncii.
Singura temere a mea este aceea că vor apărea “designeri” de interior fără prea mari cunoștințe din domeniu, dar care se vor folosi de inteligența artificială pentru a suplini lipsa lor de creativitate, AI-ul reușind cel mai probabil să livreze proiecte mult mai valoroase decât ar face-o chiar “designerii” respectivi. Iar în aceste cazuri, simt că munca AI-ului este principală, arhitectul și designerul devenind doar un operator-calculator.
● Scurte
Geoffrey Hinton, supranumit ‘Godfather of AI’, și-a dat demisia de la Google deoarece vrea să fie liber să vorbească despre pericolele AI-ului. El consideră că AI-ul ar putea manipula și chiar omorî oameni deoarece poate deveni mult mai inteligent decât aceștia. Detalii în The Guardian
Elon Musk a cerut, printr-o scrisoare deschisă semnată împreună cu alți giganți din domeniu, ca dezvoltarea AI-ului să fie pusă pe pauză până la reglementarea acestuia. El spune că rapiditatea cu care se dezvoltă poate duce ușor la o inteligență a AI comparativă cu cea a omului. Detalii într-un articol CNBC