Orașul. #33
● Știați că…?
Satul Rășinari este unul dintre cele mai atractive sate turistice din întreaga lume. Zilele trecute a primit oficial titlul de „Best Tourism Village”, într-o ceremonie găzduită de Guvernul Arabiei Saudite și organizată de UNWTO. Localitatea Rășinari din județul Sibiu, este marele câștigător al României în cadrul celei de-a doua ediții a competiției mondiale „Best Tourism Villages”, lansată de UNWTO. Rășinari a fost selectat, conform regulamentului, din peste 130 de candidaturi, provenite din 57 de țări.
Din România, la competiție au participat trei sate: Rășinari (județul Sibiu), Biertan (județul Sibiu) și Ciocănești (județul Suceava).
● Sibiul frumos vs. Sibiul urât
Cele mai frumoase clădiri ale Sibiului
Am mai scris în 📩Oʀᴀșᴜʟ #9 despre cele mai interesante clădiri ale Sibiului. Atunci am publicat imagini cu “Clădirea Lego” de pe str. Ștefan cel Mare și cu “Casa de cupru” de pe Bdul. Victoriei. Cei de la Ora de Sibiu și-au dorit să ne plimbăm prin oraș pentru a le descoperi și într-un material video dar am simțit că trebuie să dezvoltăm subiectul (articolul îl puteți citi aici).
Două lucruri interesante am scos în evidență prin acest material video:
un proiect bun de arhitectură nu înseamnă doar documentația pentru autorizația de construcție ci mult mai mult. Atunci când vrei o clădire frumoasă în adevăratul sens al cuvântului, cere arhitectului să îți gândească și cele mai mici detalii cum ar fi designul gardului ce împrejmuiește terenul și, de ce nu, chiar și cum se integrează, în arhitectura clădirii, cutia poștală ori plăcuța cu numărul de casă. Asta înseamnă un proiect de arhitectură adevărat.
avem două clădiri de birouri în Sibiu la care designul accesului a fost scos la concurs, dezvoltatorii oferind premii a câte 5.000 de euro celor care au venit cu cele mai bune idei. Pe Calea Dumbrăvii la numerele 40 și 71 (aflate vis-a-vis una de cealaltă) există acum lucrări de artă integrate în arhitectura clădirilor, care animă accesul dar și contrastează cu restul clădirii.
Cele mai neîngijite clădiri ale Sibiului
Trebuie să recunoașteam că cea mai neglijată zonă a Sibiului central este cea din zona Bdului. Victoriei, probabil bulevardul cu cel mai mare potențial turistic din Sibiu, care face legătura între Centrul Istoric și Parcul Sub Arini, cel mai mare parc al sibiului, fiind întins pe 6,5 hectare. Iar de aici, legătura se face ușor cu pădurea Dumbrava, Zoo și Muzeul în aer liber ASTRA.
Despre proiectul promenadei pe Bdul. Victoriei am scris în 📩Oʀᴀșᴜʟ #11
Despre Parcul Sub Arini (trecut, prezent și viitor) am scris în 📩Oʀᴀșᴜʟ #18
Nu vorbim acum de Palatul de Justiție și fosta reședință a mitropoliților, două monumente istorice foarte importante care sunt în ruină de zeci de ani și despre care am scris în 📩Oʀᴀșᴜʟ #20, ci aș vrea să vorbesc mai mult de clădirile rezidențiale ce se transformă de pe o zi pe alta. Dacă puțin mai spre Parcul Sub Arini avem chiar și fațade decapate total de tencuială, deoarece asta a fost varianta cea mai ușoară pentru a evita accidentele, în locul reparării tencuielii, avem și exemple foarte bune de clădiri-bijuterie care sunt distruse de către proprietari.
Vedem foarte bine la multe clădiri cum ferestrele originale de lemn au fost înlocuite (cel mai probabil fără autorizație) cu unele cu tâmplărie de PVC, iar în unele cazuri proprietarii și-au montat chiar și aparate de aer condiționat pe fațadă, antene parabolice ori reclame luminoase în culori stridente. Ar trebui tratate mai cu atenție aceste clădiri atât de către proprietari dar și de către Primărie și Direcția de Cultură.
Cea mai urâtă casă din Sibiu
Cea mai urâtă casă din Sibiu am considerat că se află în cartierul Turnișor și este de fapt o clădire acoperite în totalitate cu tablă de tot soiul, toate formele și toate culorile, într-un mod greu de înțeles.
Clădirea (dacă îi putem spune așa) are parter și etaj și este amplasată pe un teren de 56 mp, având curte de 15 mp. Suprafața utilă a locuinței este de 68 mp dar este clar că nu se poate locui aici.
Ea a fost scoasă la vânzare la 60.000 de euro, iar agentul imobiliar spune că poate fi ideală pentru un spațiu de birouri - îmi și închipui că ai biroul acolo și îți duci clienții să vadă minunăția.
● Cât costă restaurarea unei clădiri vechi?
Mulți s-au speriat (chiar și eu!) de suma uriașă cheltuită de către un proprietar din Sibiu pentru punerea în valoare a unei clădiri aflată în Zona Istorică - 300.000 euro pentru realizarea lucrărilor de drenaj, hidroizolație și injectare pereți la un subsol de puțin peste 200 de metri pătrați. Adică 1.500 euro/mp. Dacă nu m-aș fi lovit personal de astfel de costuri, probabil că și eu m-aș gândi de două ori înainte de a crede informația.
Trebuie ca oamenii să fie conștienți de faptul că intervențiile asupra unei clădiri vechi, mai ales a uneia de patrimoniu, se pot traduce într-o căruță de bani, iar bugetul exact nu ai cum să îl prevezi de la început. Vorbim de lucrări corecte, cu materiale recomandate pentru astfel de clădiri, realizate în urma unor studii aprofundate și proiecte de arhitectură.
Am acordat un interviu celor de la Turnul Sfatului în care detaliez puțin mai mult la ce trebuie să te uiți atunci când îți cumperi o casă veche. Vorbim, de principiu, de clădiri din zona rurală, deoarece văd un interes tot mai mare ca oamenii să se mute în satele din împrejurul orașelor în care lucrează.
Pe foarte scurt, trasez câteva idei mai jos dar poți citi întreg interviul în Turnul Sfatului: Acoperiș, infiltrații, crăpături. Când merită să cumperi o casă veche în jurul Sibiului? ”Intervențiile se pot traduce într-o căruță de bani, iar bugetul exact nu ai cum să îl prevezi. Dar merită„
Atunci când decidem dacă vom cumpăra sau nu o clădire veche și dacă merită păstrată sau dărâmată pentru a lăsa locul uneia noi, nu trebuie să ne gândim doar la valoarea ei istorică ci și la valoarea sentimentală și comunitară;
O clădire veche, restaurată bine, valorează mult mai mult decât o clădire construită de nouă;
Starea acoperișului și prezența crăpăturilor în colțurile clădirii sunt primele lucruri care trebuie urmărite atunci când vizionezi o casă;
Multe clădiri vechi nu au probleme structurale dar se luptă cu umezeala, iar eliminarea acesteia din pereți presupune mai multe lucrări costisitoare;
Cei care se gândesc să investească în mediul rural trebuie în primul rând să știe foarte bine ce își doresc. Demolarea unei clădiri vechi, mai ales dacă are valoare arhitecturală, trebuie să fie ultima soluție;
Restaurarea și repunerea în valoare a unei case tradiționale vechi poate fi comparată cu reînvierea un mort. Atât din cauza dificultății procesului de restaurare dar, mai ales, datorită importanței acestui gest.
● Scurte
Cea mai ieftină chirie pentru un apartament din New York este de 650 $/lună și este, de fapt, o mică încăpere înghesuită și cam atât (filmarea mai jos). Iar cel mai mic apartament din New York are doar 5,1 mp, având baie comună aflată pe holul blocului. Chiria pentru cei 5,1 mp “locuibili” este de 1.400 $/lună (video aici). Incredibil ce prețuri!
Trec zilnic pe lângă clădirea abia restaurată de pe str. dr. Ion Rațiu din Sibiu. Pare o bijuterie de la exterior, cu detalii originale frumos îngrijite îmbinate cu materiale moderne cum ar fi sticla sau metalul. Clădirea are 600 mp utili dispuși pe patru nivele, cu 9 camere locuibile și 4 băi, mansardă open-space și un demisol de 204 mp ce poate fi transformat în restaurant. Ea costă 2.200.000 euro. Da, peste 2 milioane de euro. Dacă vrei să o cumperi, găsești anunțul pe OLX.
În luna februarie, așteptările vânzătorilor de apartamente din Sibiu au ajuns la o medie de 1.415 de euro pe metru pătrat util, ceea ce reprezintă un declin în cuantum de 1,3% față de finele lui ianuarie. Comparativ cu luna februarie 2022, apartamentele din Sibiu se situează la o diferență de 6,9% (față de o valoare de 1.324 euro pe metru pătrat util în anul 2022). Citește în Ora de Sibiu