Orașul. #27
● Știați că…?
În Zonele Metropolitane, primăriile vor fi obligate prin lege să strângă fonduri pentru investiţii comune în drumuri, parcuri sau şcoli. Fiecare localitate virează 5% din impozitul pe venit către bugetul zonei metropolitane, iar din suma obţinută, 70% se utilizează pentru investiţii în oraşul-mamă, iar restul de 30% în celelalte localităţi din zona metropolitană (detalii).
Sibiul încă nu are o Zonă Metropolitană deși toți candidații la Primăria Sibiu au susținut în campanie această formă de organizare ce ar trebui să includă și cartierele-dormitor dezvoltate ca anexă a Sibiului.
● Aveți grijă ce cumpărați
Dezvoltatorii reziliază unilateral promisiunile de vânzare, dau avansurile înapoi și vând la prețuri mai mari
Apar cazurile de dezvoltatori ce nu își respectă promisiunile de vânzare deoarece nu le mai convine să vândă la prețul promis. Constructorii au luat avansuri sau sume integrale de la cumpărători, s-au folosit de bani ca să ridice blocurile, iar acum reziliază unilateral contractele și vând la prețuri mai mari.
Cumpărătorii au așteptat chiar și doi pentru a se ridica construcția, au plătit chirie în tot acest timp, iar acum se trezesc că nu mai au unde să locuiască și cu banii de avans primiți înapoi nu mai pot cumpăra un apartament similar.
Se întâmplă la Iași (detalii) dar cu siguranță cazuri similare se găsesc în toată țara.
Nici în Dubai nu mai este ok să cumperi apartament
Probabil ai văzut reclame peste reclame cât de ieftin și frumos este să investești în Dubai, cum apartamentele de acolo sunt mai accesibile ca în România. Dar analizând cifrele îți dai seama că, de fapt, sunt mai ieftine acolo deoarece prețul lor scade. Dacă în 2008 un sqf (square feet) era în Dubai 1950 AED (United Arab Emirates dirhams), în 2021 a scăzut la 1026 AED, existând un trend constant de scădere a prețurilor apartamentelor din cauza excesului de proprietăți construite. Parcă asta nu mai sună a afacere, mai ales comparând cu România unde un mp (metru pătrat) construit costa 907 euro în 2014, iar în 2021 a urcat la 1593 eu.
Dacă iei în calcul și faptul că din iunie 2023 Dubai încetează să mai fie un paradis fiscal (se trece de la zero taxe la o taxare pe profit), cred că te poți reorienta spre alte zone unde să îți construiești o casă. Detalii
Întreabă-ți dezvoltatorul care este stadiul lucrărilor
Cei ce nu au avut banii necesari sau inspirația să cumpere din timp toate materialele de care aveau nevoie pentru ridicarea construcției, se pot găsi acum în imposibilitatea de a termina clădirea la prețul înțeles. Costul unor materiale au început să scadă, este drept (fierul, de exemplu, ce a avut o scădere de 10-15% în ultimele săptămâni) dar asta este doar o picătură într-un ocean.
Grijă mare că și la Sibiu sunt câteva cartiere unde lucrările tărăgănează deși casele trebuiau deja predate.
● Recomandare: Portal Village Sibiel
Trei întâmplări par că mi-au îndreptat pașii spre Portal Village, despre care mai auzisem până acum dar fără să îmi rămână întipărit în minte. Nu au trecut nici două luni de când o clientă mi-a spus “trebuie să mergi acolo!” după ce a avut o experiență liniștitoare la buza pădurii din Sibiel.
Zilele trecute am hotărât să vizitez și eu satul-refugiu pentru că pozele văzute pe Facebook arătau un colț de rai, compus din opt bungalouri cu o arhitectură care se confundă cu peisajul. Ajuns acolo, mi-am dat imediat seama că în spatele Portal Village nu stă doar o mână de investitori dornici de a dezvolta o afacere ci mai degrabă niște pasioanați de frumos.
Grija la detalii trădează pasiunea pentru design interior, aprofundată prin studii la KLC Londra, a Ancăi Munteanu, cea care stă în spatele conceptului. Experiența ei profesională și formarea de 25 de ani încoace a fost întregită de o întreagă echipă de proiectare: Bianca Nemeș și Biroul de Arhitectură Grafisis din Sibiu care au șlefuit și parafat această minunată lucrare, Stabech, Ager Instal, Wood Legends.
Portal Village este despre claritate, muncă în echipă și lipsa de posesiune, despre contribuție. A rezultat un proiect în care fiecare a performat în aria lui de expertiză. Eu am fost clară în concept iar pasiunea mea pentru design interior, studiile la KLC Londra precum și o scurtă colaborare cu Lavinia Cocieru și cu arh. Cristina Neagu au pus ultimele tușe. Anca Munteanu - administrator şi ideas generator în cadrul proiectului.
Încă de la intrare am observat grija la legătura omului cu natura, lemnul fiind folosit în proporții mari în toată amenajarea spațiului. Aleea te duce de la parcarea acoperită cu panouri solare spre Vatra ce adăpostește restaurantul, trecând pe lângă un mic lac și o terasă cu acoperiș verde.
Clădirea restaurantului, ca de altfel toate construcțiile, sunt realizate în totalitate din lemn, cu ferestre mari. Terasa este completată de un spațiu foarte frumos amenajat pentru grătare, de un alt lac destinat relaxării, dar și de o platformă panoramică la care ajungi prin pădure, pe o alee realizată din bușteni de copac.
Bungalourile sunt amenajate minimalist dar cu o grijă aparte la detalii. Patul este amplasat la înălțime, pe o platformă sub care poți depozita bagajele. Restul spațiilor de depozitare sunt și ele încastrate în pereții de mesteacăn. Fațada, realizată în totalitate din sticlă, lasă loc privirii spre dealurile Sibielului, patul devenind astfel locul din care poți admira pădurea, stelele și răsăritul.
Portal Village se auto-intitulează ca fiind un spațiu consacrat libertății personale, creației, elevației spirituale și confortului interior, axându-se mult pe conexiunea dintre omul contemporan și natură. În aceste condiții, era imposibil ca aici să nu existe și un spa cu saună, zonă de masaj și relaxare, plus un ciubăr exterior cu vedere spre pădure.
Implementarea proiectului a durat trei ani dar înainte de a începe construcția fizică a complexului, Anca a lucrat îndelung și profund la tema de proiectare. Conceptul a luat ființă în 2017, în urma unei conversații memorabile a Ancăi cu un bun prieten și mentor, din nevoia unui sat-refugiu pentru “întâlniri cu sens”, a unui „sanctuar de gândire”. Încă de la început, ea l-a vizualizat ca un complex turistic în natură, exclusivist, cu dotări premium și concept arhitectural inedit.
Portal Village și-a deschis porțile în decembrie 2021, valoarea investiției ridicându-se la 700.000 de euro, dintre care 200.000 au venit din fonduri europene.
Acest concept s-a dovedit soluția potrivită acestor timpuri. Din vremea la care îl gândeam am pariat pe un pact OM-Natură, am pariat pe îmbinarea armonioasă între ancestral și ultima tehnologie. A curs frumos si repede spre ceea ce este acum când, din nou, va curge în ceva mai mare, mai frumos, dat fiind că ne pregătim de o dezvoltare, o extindere, poate chiar francizare.
După vizita la Portal Village, am insistat să iau legătura cu Anca Munteanu, cea care stă în spatele acestui loc mirific și despre care v-am povestit mai sus. Atunci când am format numărul ei de telefon, mi-a apărut ca fiind înregistrat în memorie - o cunoșteam deja pe Anca de pe vremea când căutam să vând un apartament în Sibiu, iar ea căuta să cumpere unul.
În acea vreme îmi povestea că are un teren poziționat excelent în Sibiel cu care nu știe ce să facă. Sentimentele mele sunt incerte acum - nu știu dacă ar trebui să fiu trist pentru că nu am acceptat schimbul apartamentului cu acel teren sau să fiu fericit că el și-a găsit într-un final un scop și putem beneficia cu toții de Portal Village.
● Scurte
Cazinoul din Constanța este posibil să fie deschis în anul 2024. Deși trebuia să fie gata până la sfârșitul acestui an, tocmai ce se așteaptă data de deschidere a ofertelor pentru lucrările suplimentare comandate de Compania Națională de Investiții (detalii). Lucrările pot fi urmărite în timp real, aici pe site-ul www.cazinoconstanta.ro.
Informație interesantă: în timpul lucrărilor s-au descoperit înscrisuri făcute cu creta pe grinzile metalice, conținând semnăturile meșterilor care au lucrat aici atât în anul 1951 cât și în 1986 (ultima reparație capitală a clădirii).
Premiul pentru arhitectură al Academiei Regale de Arte din Londra va fi acordat anul acesta arhitectei franceze Renée Gailhoustet - un arhitect care a deschis drumul către o nouă abordare a locuirii sociale şi a fost unul dintre primii care au integrat în proiectele lor principii importante precum amenajarea de spaţii publice generoase şi aducerea naturii în oraş. Detalii
Cea mai mare creșă din Sibiu, construită de guvern pe str. Viitorului. Zilele trecute a fost lansată licitația pentru achiziția de proiectare, faza adaptare la amplasament și execuție lucrări. Detalii
● Unde în Sibiu?
Răspunsul ghicitorii din 📩Oʀᴀșᴜʟ. #26 (de aici): str. Tipografilor nr. 1