
Discover more from Orașul.
Orașul #21
● Știați că…?
În Sibiu înălțimea maximă admisă ale clădirilor noi, în majoritatea zonelor, este de patru etaje supraterane plus mansardă sau etaj retras. Există doar câteva mici zone în care sunt permise clădiri mai înalte, printre care Piața Aurel Vlaicu sau zona Dioda.
Singurele terenuri unde vor putea fi ridicate clădiri de opt etaje supraterane, dintre care unul mansardă sau etaj retras, sunt în zonele încă neconstruite, cum ar fi porțiuni din Calea Șurii Mici sau zona Câmpușor. În Câmpușor este prevăzut să se ridice mai multe clădiri înalte, inclusiv instituții, de o parte și de alta a unei șosele ce ar trebui să străpungă câmpul și să facă legătura între baza Pompierul și viitorul Aqua Park. Șoseaua urmează să aibă 31 m. lățime, având două benzi auto pe sens, separate de o fâșie verde, plus parcări laterale și pistă de biciclete. Parctic, un bulevard la fel de lat cum este Mihai Viteazu.
● Zgârie-norii
Unul dintre cele mai scumpe cartiere ale lumii este Manhattan-ul. O vedere spre Central Park valorează zeci de milioane de dolari, metrul pătrat din Manhattan costând cel puțin dublu față de restul New York-ului. Doar pe un loc de parcare în Manhattan plătești mai mult decât o chirie medie în Colorado.
Am putea spune că lucrurile sunt scăpate de sub control, atât ca preț cât și ca înălțime. Dorința de a construi cât mai înalt a explodat, în ultimii ani ridicându-se cele mai extravagante clădiri pe latura Sud-Vestică a Central Park. Nici nu pot să îmi închipui cum vor arăta clădirile din capătul celălalt al parcului, unde acum sunt construcții de până în 20 de etaje, având în vedere că acolo ai spre Central Park lumina soarelui pe întreaga durată a zilei, iar apusurile se vor vedea spectaculos.
Cel mai îngust zgârie-nor din lume
111 West 57th Street a fost finalizat săptămâna trecută, în New York, pe o latură a Central Park, și este cel mai îngust zgârie-nor din lume. A fost construit pe un teren de doar 13 metri lățime, adică cât lungimea unei piste de bowling. Cu toate astea clădirea are 433 de metri înălțime, fiind a doua cea mai înaltă clădire rezidențială din emisfera vestică, cu 50 de m. mai înalt decât Empire State Building. Blocul turn de locuințe, a fost început în anul 2014 și va găzdui câte un apartament pe etaj și încă câteva dispuse pe două nivele, având în total 66 de apartamente în cele 84 de etaje.
În 2017, construcția a fost oprită din cauza depășirii bugetului cu 50 de milioane de dolari, costul inițial fiind preconizat la 1 miliard de dolari. Mai mult, în urma numeroaselor proteste sindicale, a proceselor și a costurilor de construcție în creștere, marii investitori s-au retras din investiție.
Acum, clădirea și-a recâștigat deja faima și se așteaptă ca apartamentele să se vândă la cifre amețitoare. Mai jos poți vedea un tur al unui apartament de trei dormitoare, scos la vânzare cu 28.750.000 de dolari. Filmarea este făcută când încă mai era șantier. Iar dacă vrei să vezi cum a fost construit turnul, am pentru tine un video aici.
Central Park Tower
Cea mai înaltă clădire rezidențială din lume tot aici se află și are 98 de etaje supraterane și 472 m. înălțime. Achiziția terenurilor și proiectarea au început după anul 2000 dar construcția efectivă s-a derulat în perioada 2015-2020, clădirea fiind inaugurată în iulie 2021.
Încă mai sunt apartamente disponibile (aici), cele de la ultimele etaje ajungând ușor la zeci sau chiar sute de milioane de dolari. Cel mai mare apartament disponibil are patru lifturi și două scări de acces, una fiind pentru servitori. Dormitorul matrimonial are doar 26 mp dar dressingurile însumează peste 30 mp, iar baia matrimonială este gigantică, fiecare având propriul duș, propriul wc, propriul lavoar și o cadă freestanding în mijlocul băii, lângă peretele exterior de sticlă. Livingul este de 145 mp, cu trei pereți exteriori de sticlă și vedere spre Central Park.
Sunt și locuințe mai ieftine, cu două dormitoare, la 133 mp. Vezi aici.
220 Central Park South
Cel mai scump apartament de locuințe vândut vreodată în SUA se află și el în Manhattahn, în 220 Central Park South. Până să înceapă construcția clădirii, investitorii au plătit peste 190 de milioane de dolari pentru teren și proiecte, având nevoie de mai bine de 10 ani pentru a convinge autoritățile să aprobe noul zgârie-nor și chiriașii să evacueze clădirea ce urma să fie demolată. Chiar au plătit 40 de milioane de dolari pentru a evacua ultimele apartamente, oferind fiecărei familii peste 1,5 milioane de dolari.
Miliardarul Ken Griffin a cumpărat, în 2019, penthouse-ul din această clădire cu 238 de milioane de dolari, fiind cea mai scumpă tranzacție din lume. 220 Central Park South a avut primele 22 cele mai scumpe vânzări ale clădirilor de apartamente din Manhattan, în anul fiscal 2020, raportând un venit de 1,52 miliarde de dolari în vânzări cumulate a 46 de apartamente.
Zgârie-norul a fost proiectat de arh. Robert A. M. Stern și este primul de o așa înălțime aflat la buza Central Park. Întreaga istorie a proiectului, o poți citi aici.
● De ce s-a ajuns aici?
SUA nu are reglementări cu privire la înălțimea clădirilor, așa cum avem în România. De fapt, aproape întotdeauna s-a construit cât de înalt permitea tehnologia la vremea respectivă. Clădirile cu mai multe etaje au apărut odată cu invenția lui Elisha Otis - liftul. După 1860 au apărut clădirile cu 5 etaje iar, odată cu mărirea rezistenței oțelului, arhitectul Louis Henri Sullivan a îndrăznit să proiecteze clădiri înalte și de 10 etaje, realizând peste 100 de proiecte de acest fel. El este considerat părintele blocurilor turn.
Regulamentele în SUA au apărut abia mult mai târziu, dar nu cu limitări de înălțime ci de însorire. De asta, zgârie-norii celebri sunt tot mai înguști spre vârf - pentru a permite lumina să treacă spre spațiul public dintre clădiri.
În Manhattan, înălțimea clădirii este dată de suprafața terenului din proprietatea investitorului. Astfel, dacă vrei să construiești mai înalt, trebuie să cumperi mai mult teren în jurul clădirii sau să faci turnul mai îngust. Regulamentul este denumit Floor Area Ratio (FAR).
Zgârie-norii au schimbat total fața Central Park în ultimii ani. Odată cu înălțarea 220 Central Park South chiar la buza parcului și, mai ales, cu construcția One 57 (inaugurată în 2014) ce a dat drumul clădirilor suficient de înalte pentru a avea vederea peste primele rânduri de construcții aflate lângă Central Park, este de urmărit până unde se va ajunge cu Billionaires' Row.
● Turnurile (neterminate ale) Sibiului
Așa cum spuneam mai sus, în Sibiu nu sunt foarte multe clădiri înalte. Clădiri rezidențiale cu înălțime de peste 30 de m. avem pe Bdul. Mihai Viteazu și str. Rahovei, în cartierul Turnișor, de-a lungul Șos. Alba Iulia și mai sunt câteva accente verticale aflate în plan secund, în cartierul Vasile Aaron. În rest, doar hoteluri sau clădiri de birouri răslețe, în special în zona Calea Dumbrăvii.

Chiar dacă în Sibiu nu sunt permise clădirile înalte, recent Primăria Sibiu a aprobat un mega-cartier ce înglobează trei turnuri de 14 etaje. Cartierul, prevăzut a fi construit între autogara și gara Turnișor, este destinat pentru 5.000 de angajați, având două turnuri de locuințe și hotel, un alt turn de birouri, 170 de apartamente dar și magazine de tip hiper-market. Înălțimea clădirilor a fost limitată aici mai degrabă de culoarul aviatic impus de Aeroportul Sibiu, respectiv 52 m.
Dar avem și două turnuri neterminate:
Unul ridicat lângă stadion, pe Fonduri Europene, dar părăsit, fără să știe nimeni ce se va întâmpla cu el.
Și unul ascuns între Calea Dmbrăvii și str. Someșului, ridicat peste noapte dar neterminat și părăsit și el de cel puțin 10 ani.
Poate aveți voi mai multe informații legat de viitorul acestor turnuri părăsite ale Sibiului.
● Scurte
Proiectul Codului urbanismului intră în transparenţă decizională. Potrivit proiectului, locuinţa unifamilială din zona rurală, cu până la 150 de mp, va putea fi doar notificată, fără a mai fi necesară autorizaţia de construcţie. Același lucru va fi posibil și pentru închiderea balcoanelor.
Detalii aici. Am scris și eu în 📩Oʀᴀșᴜʟ. #6 de ce nu ar trebui să se poată închide balcoanele fără autorizație:
Motivul nr. 1: odată închis un balcon, acesta devine parte din suprafața utilă a apartamentului, ceea ce poate duce la o încălcare a Regulamentului de Urbanism care permite o suprafață maximă utilă, în funcție de suprafața terenului;
Motivul nr. 2: odată închis un balcon, se modifică arhitectura fațadei, lucru ce ar trebui autorizat de către Primărie și avizat de proiectantul initial al clădirii.Primăria Sibiu a anunțat că a inițiat un proiect pentru accesarea a 92.800 de euro, din care să realizeze primul plan urbanistic pentru zone construite protejate în zona ultracentrală a orașului, respectiv pentru subzona ”Centru istoric 2”, care include Piața Mare și Piața Mică.
Detalii în Turnul Sfatului / Citește în 📩Oʀᴀșᴜʟ.#19 de ce este de maximă urgență ca Primăria să înceapă să facă PUZ-uri atât pentru întreg Centrul Istoric dar și pentru alte zone precum Câmpușor, Calea Șurii Mici și altele asemene.Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că autorizaţiile de construcţii vor putea fi obţinute online, de la un singur ghişeu, iar certificatul de urbanism va fi eliberat în cinci zile, faţă de una sau două luni cât este în prezent. Detalii
Aș adăuga doar că Primăria Sibiu a încercat în urmă cu mai bine de doi ani să realizeze un asemnea ghișeu unic dar… fără succes.Final pentru "Trei Stejari". Ultima clădire, restaurantul, a fost pusă la pământ. Un complex imobiliar va fi ridicat în loc.
Foto în Sibiu 100% / Detalii am scris în 📩Oʀᴀșᴜʟ. #8● Unde în Sibiu?
Răspunsul ghicitorii de săptămâna trecută (de aici): str. Tribunei nr. 15