
Discover more from Orașul.
Orașul. #16
● Știați că…?
Dacă ai ferestrele amplasate spre Sud, vei avea toată ziua lumină naturală? Soarele răsare din Est și apune în Vest, circulând în timpul zilei pe latura de Sud a casei. Plecând de la acest lucru, atunci când îți cauți o locuință, foarte important este să te interesezi de punctele cardinale.
Din punctul meu de vedere, o locuință ideală ar avea bucătăria amplasată spre Est (ar fi frumos să îți prepari cafeaua într-o încăpere luminată și deja încălzită de soare) și livingul îndreptat spre Vest (ce poate fi mai plăcut ca un apus roșiatic seara, atunci când te relaxezi?). Dinspre Nord niciodată nu vei vedea lumina directă a soarelui astfel că aici trebuiesc amplasate spațiile tehnice, băile, scara interioară.
● Ce se mai vinde prin Sibiu? Am vizitat Târgul Imobiliar de la Sibiu.
Ieri am făcut o vizită scurtă la Târgul Imobiliar Construcții și Amenajări Sibiu ce a avut loc la Redal Expo. Urmărind ce noi locuințe sunt oferite sibienilor, am discutat cu reprezentanții a trei cartiere în proces de dezvoltare. Pe foarte scurt, oferta este nezamăgitoare, iar prețurile… fără cuvinte.
Green Hill - “for better living”
Aflat undeva înspre ieșirea din cartierul Turnișor, pe strada Ogorului cu acces din Șos. Alba Iulia, numele cartierului vine probabil de la faptul că vederea este parțial spre câmpul din spatele fabricii Brandl. Să nu te cucerească asta, deoarece în zonă sunt două stații de betoane deci probabil că vântul va aduce mai mult praf decât aer curat.
Chiar încerc să văd părțile pozitive la acest cartier, mai ales că oamenii au decis să construiască parcări subterane și chiar și un buncăr (promovat ca spațiu de depozitare deoarece acesta va fi compartimentat și vândut ca boxe în pivniță, împreună cu apartamentele - trebuie să precizez că legea permite compartimentările atâta timp cât buncărul poate fi eliberat, în caz de necesitate, în maxim 24 de ore).
Dar apartamentele mă lasă rece. Blocurile sunt proiectate de echipa de arhitecți Estudio din Cluj-Napoca ce are o carte de vizită ce-i recomandă, mai ales ținând cont că la Sibiu au mai proiectat clădirea Keep Calling de pe Șos. Alba Iulia și blocurile din spatele clădirii de birouri. Doar că, pentru cartierul Green Hill au proiectat apartamente mici, cu camere chinuite ce sunt vândute drept dormitoare. Serios că nu pot găsi explicație cum poți pune la vânzare o cameră de 9,1 mp drept dormitor doar pentru a-l da 93.500 euro (link).
Garden City Residence - “aduce un nou stil arhitectural orașului Sibiu”
Aflat vis-a-vis de gara Turnișor, peste șinele de tren, construcția gigantică de aici urmează să aibă 144 apartamente. Primul bloc (de 27 de apartamente) pare să fie în totalitate vândut așa că am luat la purecat apartamentele ce pot fi cumpărate din blocul de 117 apartamente, împărțit în trei scări (link).
E de apreciat că echipa de arhitecți din Aiud (cea ce a proiectat construcția) a gândit în subsolul blocului și patru buncăre prevăzute fiecare cu toalete - nu am văzut prea multe de genul ăsta în Sibiu.
Cele mai multe apartamente puse la vânzare sunt de două camere ce ai putea spune că respectă cerința minimală pentru suprafețele utile, așa cum sunt cerute prin lege (respectiv 12 mp dormitorul, 18 mp camera de zi, 8 mp bucătăria cu locul de luat masa) doar că lipsesc spațiile pentru depozitare cerute și ele prin Legea locuinței (114/1996). Plus că dormitoarele sunt în general înguste și lungi - lățimea dormitoarelor este de aprox. 280 cm, ceea ce lasă un culoar îngust de trecere și face dificilă amplasarea în fața patului a unui tv, de exemplu.
Blocul are și apartamente cu o cameră compusă din living, bucătărie și pat în același spațiu:
Valetta Park - “Mai mult spațiu. Mai multă fericire.”
Amplasat chiar la ieșirea din Sibiu, pe dreapta Căii Șurii Mici (la câteva sute de m. de șosea), Valetta Park a avut arhitecți din București și este singurul cartier din cele trei ce nu este prevăzut cu subsol, deci toate spațiile de parcare vor fi pavate la nivelul solului.
Măcar aici arhitecții au fost sinceri și au desenat spații de birou în camerele mai mici de 12 mp (chiar dacă dezvoltatorul le vinde drept dormitoare). Încăperile sunt în majoritatea cazurilor corecte, respectând suprafețele minimale cerute prin lege, iar prețurile se învârt în jurul la 1300-1400 euro/mp. Și aici lipsesc spațiile dedicate depozitării, ceea ce este un dezavantaj.
Apartamentul din exemplul de mai jos costă în jur de 89.000 euro și are puțin mai mult de 67 mp utili. Atenție doar la bucătărie deoarece este un vagon de 4,50 m lungime, cu culoar de trecere îngust, de 1,3 m (link).
Sincer, nu țin minte să fi văzut în ultimii ani apartamente gândite cu cămară ori debara unde să îți poți pune mătura și mopul. Te rog să mă atenționezi atunci când descoperi proiecte de imobile noi ce sunt prevăzute cu astfel de spații deoarece am de gând să scriu un articol pe subiect.
De acum, poți citi newsletterul Oʀᴀșᴜʟ și printr-o aplicație mobilă.
Deocamdată funcționează doar pe iPhone și iPad. Pentru varianta Android te poți înscrie pe o listă de așteptare deoarece se anunță lansarea aplicației în scurt timp.
Apasă Get the app de mai jos:
● Sibienii cred că este foarte importantă îmbunătățirea planificării și controlului asupra noilor dezvoltări imobiliare
În ultima săptămână, am fost invitat la prezentarea a două documente strategice la care lucrează Primăria Municipiului Sibiu, fundamentale pentru viitorul mod de dezvoltare a orașului. Este vorba despre Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD).
Până nu avem varianta finală a SIDU nu intru în detalii dar un lucru ce m-a surprins și trebuie să îl subliniez este faptul că, în urma unui studiu realizat în Sibiu, 79% dintre respondenți au spus că este importantă sau foarte importantă îmbunătățirea planificării și controlului asupra noilor dezvoltări imobiliare. Pe locul trei, imediat după modernizarea infrastructurii în sănătate și reabilitarea/ modernizarea spațiilor verzi, sibienii se preocupă de o dezvoltare urbanistică mai coerentă.
Respondenți au fost peste 2200 de locuitori ai municipiului Sibiu, 57,5% dintre ei fiind tineri absolvenți de studii universitare, cu vârste între 25 și 44 de ani.
● Scurte
ONG-uri ucrainene care se luptă pentru protejarea patrimoniului, muzeografi și simpli cetățeni încercă să își salveze patrimoniul mobil și imobil, pus în pericol din cauza războiului. Fundația Liov pentru Prezervarea Monumentelor Istorice a publicat zilele trecute imagini cu niște acțiuni de protejarea a unor statui și vitralii istorice (link).
De asemenea, CNN a publicat un articol în care arată alte demersuri ale cetățenilor din Liov. Aceștia au izolat statuile din Piața Centrală din oraș, care îi reprezintă pe zeul roman Neptun și pe zeița greacă Amphitrite. Monumentele au o vechime de peste 200 de ani (link).
George este bucureștean la origine, iar Claire este olandeză. Amândoi au ajuns la concluzia că Sibiul este orașul care li se potrivește și au fost fascinați la început de farmecul său. De această dată, cei doi s-au decis să arate și o altă față a Sibiului, cea mai puțin spre deloc cunoscută de turiștii care ne vizitează orașul an de an. Pentru aceasta au ales zona Cireșica – strada Siretului, o zonă dens populată dar oarecum uitată de autorități. Detalii
Trebuie spus faptul că cei doi sunt într-o eroare deoarece spun că proprietarii din Sibiu își întrețin cât pot de bine apartamentele dar Primăria nu le repară fațadele blocurilor. Ca în orice colț al lumii, fațadele blocurilor trebuiesc întreținute și reparate tot de către proprietari, nu de către administrațiile locale.
S-au făcut primii pași pentru modernizarea Parcului Sub Arini. Cel mai mare parc al Sibiului va arăta cu totul altfel, pentru că lucrările nu vizează doar o cosmetizare, ci schimbări importante de aspect și funcționalitate - sistem de irigații, iluminat modern, bănci, scene pentru spectacole. Acum se așteaptă avizul de mediu, iar după ce toate actele vor fi finalizate, proiectul va fi înaintat pentru obținerea de fonduri europene. Detalii
ITM Sibiu a început controalele pe șantiere. ”Numărul de accidente de muncă, precum şi gravitatea acestora, a fost factorul determinant”. Printre obiectivele acestei campanii este și creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte obligativitatea respectării prevederilor referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, cu precădere în prevenirea riscului de cădere de la înălţime. Detalii